koffiebonen met logo
koffiebonen met logo

ons Menu

boeken 

(het; o; enkelvoud: boek)

  1. een samengebonden of genaaid aantal bedrukte bladen:eenopen boek zijn geen geheimen hebben; een boekje opendoen over iem. geheimen verklappen van 2. hoofdafdeling van een omvangrijk geschrift: de boeken van de Bijbel 3. een ingebonden aantal bladen papier, bestemd voor aantekeningen: een aantekenboek(je)volgens het boekje volgens de voorschriften; de boeken van een bedrijf de boekhouding; te boek staan bekendstaan; buiten zijn boekje (of: zijn boekje te buiten) gaan zijn bevoegdheid overschrijden, te ver gaan.

bo·nen 
(de; v(m); enkelvoud: boon)
1. zaad van peulvruchten: witte, bruine bonenin de bonen zijn in de war zijn, de kluts kwijt zijn 2. de plant zelf.

blaad·jes 
(het; o; enkelvoud: blaadje)
1.klein blad: bij iem. in een goed blaadje staan goed aangeschreven.

van_dale_logo.png

me·nu
(het; o; meervoud: menu's; verkleinwoord: menuutje
1. kaart van alle verkrijgbare gerechten 2. kaart van de gerechten van een bep. Maaltijd 3. voor één prijs samengestelde maaltijd van meer dan één gang 4. (computer) op het beeldscherm getoonde lijst van te kiezen mogelijkheden.

thee 
(de; m; meervoud: theeën)
1. (toebereide) bladeren van een bep. Heester 2. hieruit bereide drank: thee zetten.


♥ Leestip van Marijke
Puur thee : Telen – Zetten – Drinken / Veerle Stoffels. -  : Lannoo, 2015. – 224 pagina’s ; 27 cm.
ISBN 97 – 89401 – 42 – 111 - 9

Thee is de nieuwe koffie. In China is thee al duizenden jaren ingeburgerd. Voor het drinken van thee wordt de tijd genomen en theehuizen zijn er nog altijd populaire ontmoetingsplaatsen. Die ‘thee’-filosofie is ook hier aan een opmars bezig, aangewakkerd door de groeiende bewustwording van wat en hoe we consumeren en de toenemende aandacht voor een gezonde levensstijl.

onze Thee: (vanaf 2.- – zie krijtbord voor onze Thee van het Moment)

Zwart; Delicaat ~ Darjeeling’s Ambootia Regenpluk
Groen, Alleen al om het verhaal ~ SchaduwThee Gyokuro uit Japan
            ook met jasmijn
Pu Erh; zwarte of groene thee, gewonnen uit de Qingmao theeplant 'Oer'thee
Wit;  Juweeltje ~ White Moonlight
Oolong; ~ Even helemaal Zen worden? Kies dan onze King Ti Kuan Yin-thee ~ Namasté

Red espresso;  Nie worrie Nie Rooibos uit Suid Afrika - thee als espresso gezet

Fruit- & KruidenInfusie: (vanaf 2.50 – zie krijtbord voor ons Frisse Moment)

Spicy Chai - ook als Latte lekker om bij op te warmen
Huisgemaakte ijsthee; Coldbrew Golden Fruit
B O S rooitea; lekker fris in verschillende smaken, met of zonder sprankel
Munt; in rotterdam ook wel Takkethee genoemd. Lekker met een scheutje honing +0.50).
Verveine

ce·re·mo·nie, thee-
(de; v; meervoud: ceremoniën, ceremonies)

  1. plechtigheid 2. Plichtpleging. In dit geval rondom thee.

 

brand 
(de; m)
1. vuur, vuurgloed; het branden 2. (meervoud: branden) 
vernieling door vuur: in brand staan, stekeneen uitslaande brandwaarbij de vlammen naar buiten slaan; iem. uit de brand helpen uit de moeilijkheden.

kof·fie 
(de; m; meervoud: koffies)
1. de koffieplant 2. al dan niet geroosterde koffiebonen 3. gemalen poeder van gebrande koffiebonen 4. dat is geen zuivere koffie geen eerlijke zaak 5. uit koffiebonen bereide drank: koffie zetten.

onze koffies: (vanaf Euro 2.20 – zie krijtbord voor onze Specialty van het Moment)

espresso solo enkel shot;
doppio dubbel shot;
Americano zwarte koffie zonder melk;
Filterkoffie

met melk
espresso macchiato solo met een dotje melk;
cappuccino solo met latte art tot de rand gevuld;
scuro; donkere cappuccino
flat white; cappuccino doppio
caffe latte; verkeerd-om koffie - warme melk met een scheutje koffie; 
latte macchiato

ook met n schot Monin 
Hazelnoot, Vanille of Caramel (guilty pleasure voor +0,50 cent)

C:\Users\Martin\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\01\clip_image004.jpg

♥ Leestip van Joet
De man die de wereld koffie leerde drinken
/ Jasper Houtman. – Amsterdam : Uitgeverij Business Contact, 2016. – 256 pagina’s, 8 ongenummerde pagina’s platen : foto’s ; 21 cm.
Met literatuuropgave, register. ISBN 978 – 90 – 0926 – 9
“Hij heeft me alles geleerd. Ik sta voor altijd bij hem in het krijt.”Jerry Baldwin, mede-oprichter Starbucks.
Het bijzondere levensverhaal van de meest invloedrijke koffieondernemer van Nederland. Boek over het leven van Alfred Peet (1920 – 2007), die naar Amerika emigreerde en daar de landelijke koffieketen Peet’s Coffee & Tea opbouwde.

 

cho·co·la·de , cho·co·la 
(de; m)

  1. met cacaopoeder bereidedrank 2. gestoldmengsel van cacao, suiker, vanille enz.: ergens geen chocola van kunnen maken er niet uit wijs kunnen worden.

C:\Users\Martin\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\01\clip_image004.jpg

♥ Leestip van Joet
Chocola
/ Christine McFadden & Christine France. – vertaling [uit het Engels] Liesbeth Machielsen. – Utrecht : Veltman uitgevers, [1999, 2002]. – 256 pagina’s : 25 cm.

Oorspronkelijke titel : The ultimate Encyclopedia of Chocolate. – London : Anness Publishing Limited, ©1997. – met 200 recepten en register
ISBN 90 – 5920 – 075 – 6

 

1bar 
(bijvoeglijk naamwoord, bijwoord; vergrotende trap: barder, overtreffende trap: barst)
1. (van streken) kaal, onvruchtbaar 2. guur, koud; = akelig: een barre winterhet was bar en boos zoals hij tekeerging hij ging heel erg tekeer 3. erg: het is bar koud vandaag.
2bar 
(de; m en v; meervoud: bars; verkleinwoord: barretje)
1. cafébuffet met hoge krukjes: aan de bar zitten 2. klein café 3. gelegenheid waar je snel iets kunt gebruiken, snel reparaties kunt laten verrichten enz.: koffiebar, hakkenbar 4. Onze Koffie a Bar (anders dan onze Koffie To Go); staand aan de bar snel een espresso met glaasje water wegtikken. En als je gaat zitten: neem dan de tijd…

C:\Users\Martin\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\01\clip_image004.jpg

♥ Leestip van Joet
Boeddha aan de bar
: levensgids van de nieuwe generatie / Lodro Rinzler ; vertaling [uit het engels] Ananto Dirksen. – Utrecht : AnkhHermes, [2014]. – 223 pagina’s ; 21 cm. [Oorspronkelijke titel: The Buddha walks into a bar. – London : Shambhala, 2012..]
ISBN 978-90-202-1040-8

Eigentijdse kennismaking met een spirituele traditie ~ Aanwijzingen vanuit het boeddhisme hoe je een zinvol, ontspannen leven met aandacht, passie en compassie kan leiden.

 

ba·ris·ta
(de; m en v; meervoud: baristi)

  1. Heel belangrijk in de Italiaanse koffiecultuur is de barista, letterlijk ‘de barman’. Hij of zij is een ambachtsman en kunstenaar, die veel weet van de bonen, het malen, de espressomachine, de do’s en de don’ts. Hij is de mensenhand die de hightech-machine stuurt. Hij weet welke temperatuur het water moet hebben en hoeveel water onder welke druk met welke snelheid door welke hoeveelheid koffie moet worden gedrukt. Kortom: Hoe je de beste crema krijgt. 2. Vaak is het ook een koffiekunstenaar, die met micro-foam decoratieve motieven in de koffie ‘tekent’: Latte ARTist. 3. Buiten Italie is de barista uitsluitend de specialist in de koffiebar, die niet alleen de drank bereidt maar daar desgewenst ook nog van alles over uitlegt.

ba·ris·ta·trai·nings·cen·trum
BOEKEN BONEN & BLAADJES verzorgt vanuit de Specialty Coffee Association SCA-BaristaTrainingen en Opleidingen op 3 niveau's: 1. Foundation 2. Intermediate | Latte Art Skills en 3. Professional Skills. Als je dit opleidingstraject volgt heb je een erkend diploma op zak waarmee je overal ter wereld als Barista aan de slag kan. 

Bez·ze·ra, Lu·i·gi (uitvinder van de single-served espressomachine - patent 1901)
Wat tapas zijn voor Spanje en wijn is voor Frankrijk, dat is koffie voor Italie. Al eeuwen zijn de italianen bezig de kunst van de koffiebereiding te verfijnen en te vernieuwen. In 1901 kwam er een doorbraak, toen Luigi Bezzera in Milaan patent aanvroeg op zijn vinding: een sterk verbeterde, compacte versie van eerdere wat gebrekkige espressomachines. Hij kon met zijn vinding ook ter plekke een enkel kopje koffie bereiden. De machine drukte water en stoom bij 1,5 bar door de gemalen koffie. Het hete water verbrandde de fijngemalen bonen en gaf het resultaat zo een bittere smaak mee. Wie deze espresso dronk, voegde er daarom suiker aan toe. Een gewoonte die in Italie tot op de dag van vandaag is blijven bestaan.

ca·fe·ï·ne 
(de; v(m))

  1. opwekkende stof, stimulerend bestanddeel van koffie. De stof vergroot de bloedtoevoer naar de spieren en het uithoudingsvermogen.

1drin·ken 
(dronk, heeft gedronken)
1. vloeistof tot zich nemen 2. een dronk wijden aan: op iemands gezondheid drinken 3. alcohol misbruiken.

2drin·ken 
(het; o)
1. het drinken was op.

li·mo·na·de 
(de; v(m); meervoud: limonades)
1. verkoelende drank van water, suiker en vruchtensap.

Onze limonades: (vanaf Euro 1 – zie krijtbord voor onze Limonade van het Moment)

Hopster; Hopfenlimo
Kombucha; Raspberry
NaturFrisk; ElderFlower, Ginger Ale & Orangeade
Proviant; ApfelSchorle, Citroen met Gember & RabarberLimonade 
Ranja met 'n Rietje; Aardbei of Sinaasappel

sap 
(het; o; meervoud: sappen)
1. levensvocht in planten en dieren: appelsap, bessensap, sinaasappelsap, vruchtensap

onze Sappen: (vanaf Euro 1 – zie krijtbord voor ons Sap van het Moment)

AppelsapTap; vers van Schulp
 Verse Jus d'Or ; appeltjes van Oranje - versgeperst lekker fris, met of zonder ijs


bier
 

(het; o; meervoud: bieren)

  1. alcoholischedrank, uit hop en gerst gebrouwen: klein bier iets onbelangrijks.

onze Bierkoelkast wordt wisselend gevuld, o.a. in samenwerking met Bierwinkel HOP: (vanaf Euro 2,5 – zie krijtbord voor ons HopMoment)

Keizerskroon; ons exclusieve Koningspils
Daura van Damm; speciaalBiertje ~ door extra aandacht tijdens filterproces glutenvrij


wijn
 
(de; m; meervoud: wijnen)

1. drank uit gegist druivensap: goede wijn behoeft geen krans goede waar heeft geen reclame nodig 2. druiven: wijn verbouwen 3. gegiste drank van andere vruchten: appelwijn.

We vullen onze wijnkoelkast samen met onze wijnbuurman Francois: (vanaf Euro 4 – zie krijtbord voor onze wijnen & bubbels, allemaal op glas)

onze Huyswijn; Calusari ~ pinot grigio & pinot noir
Barista; pinotage uit Suid Africa
Prosecco
Champagne 

All-day lunch 
(de; m; meervoud: lunchen, lunches)
1. Middagmaaltijd ~ bij ons kan je de hele dag door lunchen.

lun·chen 
(lunchte, heeft geluncht)
1. de lunch gebruiken.

lunch·tijd
(de; m; meervoud: -tijden)

  1. opeenvolgingvan ogenblikken;tijdsverloop, tijdsduur of tijdstip: na verloop van tijdop tijd beginnen tijdig; te allen tijde altijd; te zijner tijd als het zover is; over tijd zijn te laat zijn, m.n. bij het uitblijven van de menstruatie; uit de tijd verouderd; bij de tijd (a) bijdehand; (b) actueel; ten tijde van op het moment van; van tijd tot tijd soms, nu en dan; bij tijd en wijle soms, zo nu en dan 2. (taalkunde) vorm van een werkwoord ter aanduiding van een tijd van de handeling in het heden, het verleden of de toekomst: de tegenwoordige, verleden, toekomende tijd 3. opgenomen hoeveelheid tijd waarin een sporter zijn parcours aflegt: een goede tijd neerzetten. 4. Alle tijd daar nemen wij graag de tijd voor.

C:\Users\Martin\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\01\clip_image004.jpg

♥ Leestip van Joet
Stil de tijd : pleidooi voor een langzame toekomst / Joke J. Hermsen. – omslag Nico Richter : Met zwart-witafbeeldingen tussen de tekst en een katern kleurenillustraties.
ISBN 978 – 902 - 957- 360 - 3

Van wie is de tijd? Is de tijd nog wel aan ons, want onophoudelijk zit de tijd ons op de hielen. Geen tijd hebben – dat is een van de fundamentele ervaringen van onze tijd. Joke J. Hermsen neemt de tijd en de tijdgeest kritisch onder de loep. Met behulp van denkers als Henri Bergson, Ernst Bloch, Peter Sloterdijk en Emmanuel Levinas ontwikkelt zij een nieuwe visie op het fenomeen tijd. Ze maakt onderscheid tussen kloktijd en innerlijke tijd. Zij verkent het belang van rust, verveling, aandacht en wachten; ervaringen die sinds de Oudheid als belangrijke voorwaarden voor het denken en de creativiteit werden beschouwd, maar in het huidige economische tijdsgewricht nog weinig waardering krijgen. Zij stelt zich vragen als: 'Bestaat er nog een andere, meer persoonlijker tijd dan de kloktijd' en 'Heeft de tijd een begin en einde?'

tos·ti 
(de; m; meervoud: tosti's)

1. twee geroosterde boterhammen, waartussen kaas (en ham) is meegeroosterd.

onze Heavenly Seven | op lekker knapperig landbrood met of zonder pitjes, zaden & korst:
1. Classic ~ Ham en/of kaas | Hawaii voor n zoete bite 2. Caprese ~ Buffelmozzarella, verse groene pesto met tomaat & n drizzle Balsamico 3. AvocadoKip ~ Gerookte kip met zongedroogde tomaatjes, Avocadoslices & verse groene pesto 4. Popeye ~ Kaas, nog meer kaas & verse groene pesto op n bedje van verse spinazie 5. Banaan Nutella ~ bij voorkeur op wit brood 6. Gegrilde Geit ~ Gegrilde courgette, aubergine & paprika met geitenkaas en verse basilicumblaadjes 7. Sambal bij?! ~ Gerookte kip met Pindakaas + sambal, taugee & banaan

 lek·ker 
(bijvoeglijk naamwoord, bijwoord; vergrotende trap: lekkerder, overtreffende trap: lekkerst)

1. aangenaam van smaak; = smakelijk 2. aangenaam van geur 3. aangenaam voor de gevoelens, prettig, behaaglijk: dat zit me niet lekker dat bevalt me niet 4. (ironisch) onaangenaam, ergerniswekkend: een lekkere jongen een beroerde vent 5. op lekker eten enz. gesteld: lekkere trek hebben trek in iets lekkers; iem. lekker maken hem iets begeerlijks voorspiegelen 6. (modaal bijwoord) als uiting van leedvermaak of plagerij: dat is lekker mis 7. (vnl. met ontkenning) gezond: niet lekker zijnje bent niet lekker! je bent niet wijs.

C:\Users\Martin\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\01\clip_image005.jpg
♥ Leestip van Joet
Lieve schat, wat vind je lekker?
: het koocboec van Antonius Magirus (1612) en de Italiaanse keuken van de Renaissance / Jozef Schildermans, Hilde Sels & Marleen Willebrands. – Leuven : Davidsfonds Uitgeverij, ©2007. – 247 pagina’s ; 24 cm. 
ISBN 97 - 789058 - 26500 - 5

voor onze kleine gasten:
Bammetje Zoet of Hartig ~ Nutella, Aardbeienjam, smeerkaas of worst
Puck’s Broodje soep ~ Soep van de dag geserveerd in een knapperig wit broodje met deksel

soep 
(de; v(m); meervoud: soepen)
1. vloeibaar gerecht, gewoonlijk getrokken van vlees, bereid met groenten, vermicelli enz. 2. in de soep kapot.

C:\Users\Martin\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\01\clip_image004.jpg

♥ Leestip van Joet
Kleinste Soepfabriek
: meer dan soep – Soepboek / recepten Michel Jansen ; tekst Irma Puma ; foto’s Anne Reinke. – Hilversum : Fontaine Uitgevers, [2014]. – 225 pagina’s : foto’s ; 25 cm.
ISBN 978 - 90 - 5956 - 516 – 6

Soep-recepten volgens de bedrijfsfilosofie van de Kleinstesoepfabriek in Groningen en zijn toeleveranciers.

C:\Users\Martin\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\01\clip_image007.png

worst 
(de; v(m); meervoud: worsten)

  1. darm of op darm lijkend vlies, gevuld met gehakt vlees enz.: iem. een worst voorhouden hem overhalen iets te doen door hem iets moois in het vooruitzicht stellen 2. (informeel) dat zal me worst wezen dat kan me niets schelen 3. of je worst lust:

voor op ons Borrelplankje Worst maken we gebruik van een aantal leveranciers:
Brandt & Levie ~ Chipotle met Cacao of  Zwarte Peper ~ Amsterdam Made
De Stugge Fries ~ Bleu de Wolvega
Jochem Diekerhof ~ Droge worst met vijgenchutney van De pineut | Tijdvoor033

C:\Users\Martin\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\01\clip_image004.jpgDe Worst Story : de reis van drie vrienden – het ♥ ♥ Leestip van Joet
Of je worst lust : verhaal achter Brandt & Levie met meer dan 80 recepten / Samuel Levie. – Amsterdam : Nijgh & van Ditmar, 2015. – 872 gram leesplezier.
ISBN 978 – 90 – 3880 – 102 - 5


taart
 
(de; v(m); meervoud: taarten)

  1. meestal rond, luchtig gebak van deeg met room en vruchten of confituren enz. erop of erin: (minachtend) een oude taart oude vrouw 2. hartig baksel; = quiche: kaastaart.

C:\Users\Martin\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\01\clip_image004.jpg

♥ Leestip van Joet
Maison Kelder
: het huis van de hazelnoot / Danny Verbaan. – [Schiedam] : Scriptum, [2014]. – 319 pagina’s : illustraties ; 24 cm. Met literatuuropgave.
ISBN 978 – 90 – 5594 – 931 – 1

smaak 
(de;
 m; meervoud: smaken)
1. zintuig waarmee je proeft: smaken verschillen berustend commentaar als iem. een andere voorkeur heeft 2. hetgeen de smaak prikkelt: ijs in acht verschillende smakenergens een nare smaak van in zijn mond krijgen er ongunstig over denken; op smaak brengen met peper en zout peper en zout toevoegen tot de smaak goed is 3. trek, eetlust: met smaak etende smaak te pakken krijgen van iets er plezier in krijgen 4. schoonheidsgevoel, kunstzin: met smaak uitgevoerdin de smaak vallen goed bevallen, gewaardeerd worden; naar mijn smaak

sma·ken 
(smaakte, heeft gesmaakt)
1. nuttigen, proeven; = genieten: vreugde smaken 2. een bep. smaak hebben: dat smaakt naar meer is heerlijk 3. een aangename smaak hebben: dat smaakt.


smaak·be·le·ving 
(de; v; meervoud: belevingen)
1. (religieuze) ondervinding, innerlijke ervaring 2. Enthousiasme.

C:\Users\Martin\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\01\clip_image004.jpg

♥ Leestip van Joet
Smaak
: het combineren van de basissmaken zuur, zout, hartig, bitter en zoet / Sybil Kapoor ; vertaling uit het engels door Gwen Neuman. – Utrecht : Veltman Uitgevers, ©2004. – 208 pagina’s : fotografie door David Loftus ; 26 cm.
[Oorspronkelijke titel]: Taste - A new way to cook. – Octopus publishing Group Ltd, ©2003.
ISBN 90 – 5920 – 242 – 2

bio·lo·gisch 
(bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1. op de biologie betrekking hebbend: biologische landbouw die werkt zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

fair tra·de 
(de; m en v)
1. handel waarbij aan producenten in derdewereldlanden een als rechtvaardig beschouwde prijs wordt betaald.

C:\Users\Martin\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\01\clip_image009.jpg
EKO-duurzaam We werken daar waar mogelijk samen met (lokale) partners, zoveel mogelijk biologisch en fair trade, voor het verkleinen van onze footprint.

 

BOEKEN BONEN & BLAADJES

Zuidsingel 67

3811 HD  Amersfoort

boekenbonenblaadjes@hetsingelhuys.nl

033-4754868  |  06-55782888  |  06-20397666

BOEKEN BONEN & BLAADJES

Zuidsingel 67

3811 HD  Amersfoort

boekenbonenblaadjes@hetsingelhuys.nl

033-4754868

06-55782888  |  06-20397666

© 2017 BOEKEN BONEN & BLAADJES   |   Powered by Boekhout Multimedia